Haftalık Rapor: Blockchain #14 | 35. Hafta
(29 Ağustos 2022 — 4 Eylül 2022)
Haftalık Kripto Piyasası Performansı
Piyasalar genel olarak kötü bir Ağustos ayı geçirdi. Eylül ayı ise piyasaların faiz fiyatlamasında oldukça önem arz eden ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin açıklanması ile başladı. Açıklanan bu veriler doğrultusunda, 21 Eylül’de gerçekleşecek Fed toplantısında 75 baz puanlık faiz artış ihtimali geçen haftaya göre azalmış görünüyor. Ancak beklenti hâlâ faizin 75 baz puan artacağı yönünde.
Kripto Piyasasında, ABD tarım dışı istihdam verilerinin açıklanmasıyla beraber volatilite arttı. Kripto Piyasa Değeri ise 35. Haftada da $1T seviyesinin altında kaldı. Hafta açılışını $921.5B seviyesinde yapan Kripto Piyasa Değeri, haftayı yaklaşık %4.3 yükseliş ile $961.8B seviyesinde kapattı. Hafta içerisinde en yüksek $982B ve en düşük $917.1B seviyelerini gördü.
Kripto Piyasa Değeri son 3 hafta kapanışları:
33. Hafta: $1.00T
34. Hafta: $921.5B
35. Hafta: $961.8B
Bitcoin, 35. Haftada $20.000 seviyelerinde işlem gördü. Hafta açılışını yaptığı $19.550 seviyesinden yaklaşık %2.2 yükselerek $20.000 seviyesinde kapanış yaptı. Hafta içerisinde en yüksek $21.570 ve en düşük $19.540 seviyelerini gördü.
Ethereum’da ise gündem hala Merge. Eylül ayının ortasına doğru gerçekleşmesi beklenen Merge ile ilgili hafta içerisinde birçok haber ortaya çıkıyor. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ve makro gelişmelerin etkisiyle Ethereum, hafta açılışını yaptığı $1.425 seviyesinden yaklaşık %10.7 yükselerek $1.580 seviyesinde kapanış yaptı. Hafta içerisinde ise en yüksek $1,650 ve en düşük $1,420 seviyelerini gördü.
Diğer Altcoinlerde genel olarak düşüş görünüyor.
◽️ Haftanın en iyi performansı, yaklaşık %29.7 yükseliş ile Ethereum için likit staking hizmeti veren Lido Finance’den (LDO) geldi. Geçen hafta, haftanın en kötü performansı, yavaşlayan staking talebi ve yaklaşmakta olan Ethereum birleştirme etkinliğinin karışık beklentileri sebepleri ile LDO’dan gelmişti.
◽️ Haftanın bir diğer iyi performansı da Cosmos’dan (ATOM) geldi. ATOM, 35. haftada yaklaşık %23.5 yükseldi.
◽️ Haftanın en kötü performansı ise %24.9 düşüş ile kablosuz ve merkeziyetsiz veri gönderme ağ projesi olan Helium’dan (HNT) geldi. Şirketin, iki teknoloji şirketiyle yaptığını duyurduğu anlaşmanın aslında gerçekten yapılmamış olması, Helium gelirlerinin ciddi şekilde azalması ve HNT token’daki düşüş, Reddit ve Twitter başta olmak üzere kullanıcı ve yatırımcıların tepkisine neden oldu.
Haftanın En İyi ve En Kötü Performansı (Market Cap Top 80)
🟢 LDO — %29.7 📈 — 🔴 HNT — %24.9 📉
Haftanın Önemli Gelişmeleri
◽️ Satoshi döneminden bir cüzdandan 5000 BTC taşındı.
◽️ Crypto Leaks, Roche Freedman hukuk firmasının Ava Labs’ı desteklemek ve Dfinity ve Solana da dahil olmak üzere rakiplerine saldırmak için para aldığını iddia etti.
◽️ OpenSea, Merge sonrası sadece Ethereum PoS destekli NFT’leri destekleyecek.
◽️ Washington DC Başsavcısı, Michael Saylor ve MicroStrategy’ye vergi dolandırıcılığı için dava açtı.
◽️ İran hükümeti, kıdemli bir devlet ticaret yetkilisine göre 10 milyon dolar değerinde kripto para kullanarak ilk uluslararası ithalat siparişini verdi.
◽️ ABD federal yetkilileri, Binance platformundan Aralık 2020 tarihine ait kara para aklama kontrolleri hakkındaki kayıtları iletmesini istedi.
◽️ Meta, Instagram’ın NFT desteğini 100’den fazla ülkede kullanıma sunacak.
◽️ Crypto.com, UEFA ile 495 milyon dolarlık sponsorluk anlaşmasından çekildi.
Borsaya Giriş-Çıkışlar
Bitcoin ve Ethereum’un borsalardan çıkış yapması, ilgili varlıkların satılmamak üzere şahsi cüzdanlara çekildiği varsayımını taşır. Bu yüzden pozitif olarak yorumlanır.
Bitcoin ve Ethereum’un borsalara giriş yapması, ilgili varlıkların satılmak üzere borsalara giriş yaptığı varsayımını taşır. Bu yüzden negatif olarak yorumlanır.
Tether’de ise durum tamamiyle farklıdır. USDT’nin, varlık alımı yapılmak için borsalara giriş yaptığı varsayılır. Bu yüzden, USDT’nin borsalara giriş yapması pozitif olarak yorumlanır.
USDT’nin borsalardan çıkış yapması ise, yatırımcıların parayı şahsi hesaplarına çekerek nakde döndüğü varsayımını taşır. Bu yüzden de negatif olarak yorumlanır.
35. Haftada glassnode verilerine göre;
🔴 $356.7M değerinde Bitcoin borsalara giriş yaptı. Negatif olarak yorumlanabilir. Geçen hafta $257.9M değerinde borsalardan çıkış yaşanmıştı.
🟢 $359.1M değerinde Ethereum borsalardan çıkış yaptı. Pozitif olarak yorumlanabilir. Geçen hafta $797.6M değerinde borsalardan çıkış yaşanmıştı.
🔴 $804.7M değerinde USDT borsalardan çıkış yaptı. Negatif olarak yorumlanabilir. Geçen hafta $494.6M değerinde borsalara giriş yaşanmıştı.
Piyasa Değerine Göre En İyi Varlıklar Listesi
Bitcoin, Piyasa Değerine Göre En İyi Varlıklar listesinde 35. Haftada, Piyasa Değerinin geçen hafta ile neredeyse aynı seviye olan $378B seviyesinde kalmasına rağmen 18. sıradan 17. sıraya yükseldi. Bitcoin’in geçen haftaki Piyasa Değeri de $380.2B seviyesindeydi.
Korku ve Açgözlülük Endeksi
Korku ve Açgözlülük Endeksi 34. Haftayı ‘28’ ile kapatmıştı.
35. Hafta, korku seviyesinin arttığı bir hafta oldu ve Korku ve Açgözlülük Endeksi haftayı ‘20’ seviyesinde kapattı.
Yeni haftaya ise ‘23’ seviyesi ile başlangıç yaptı.
Sosyal Medya Etkileşimleri
Listede bulunan hiçbir koin veya token, yalnızca sosyal medyada yüksek etkileşim aldığı için satın alınmamalı! Ayrıca listede ‘scam’ proje bulunabilir!
35. Haftada en çok etkileşim alan koinlerin sıralamasına baktığımızda, uzun bir süredir listenin ilk 3 sırasında herhangi bir değişiklik görünmüyor. 35. Haftada da Bitcoin ve Ethereum etkileşim sayılarında azalmalar yaşanırken Solana etkileşim sayılarında ise ufak bir artış görünüyor.
35. Hafta Sosyal Etkileşim Sayıları (Top 3):
- Bitcoin: 2.04M (Geçen Hafta: 2.20M)
- Ethereum: 1.76M (Geçen Hafta: 1.89M)
- Solana: 617.5K (Geçen Hafta: 612.9K)
The Block verilerine göre, 35. Haftada Bitcoin ve NFT kelimeleri Google aramalarında artarken Coinbase kelimesi Google aramalarında azalma görünüyor.
Ethereum ve Uniswap kelimelerinin Google aramalarında bu hafta herhangi bir değişiklik görülmedi.
35. Haftada da Bitcoin için atılan Tweet sayılarında bir artış görünürken, Ethereum için atılan Tweet sayılarında küçük bir azalma görünmekte. Genel olarak bakıldığında ise hem Bitcoin hem de Ethereum, en çok etkileşim aldıkları dönemlerden bir hayli uzaktalar.
Google’daki “Web3” aramaları geçen hafta ile aynı seviyede. Piyasanın yönü ne olursa olsun Google’da “Web3” aramaları aynı seyirde devam ediyor.
Aylara Göre Bitcoin Performansı
Bitcoin, geçmiş Ağustos aylarında karışık bir görünüm sergiliyordu. 2022 yılı Ağustos ayında ise %14.6'lık bir düşüş yaşadı.
Bitcoin’in, Eylül aylarında genel olarak kötü performans gösterdiğini söylemek mümkün. Son 5 yılın Eylül aylarında art arda kırmızı kapanış yaptığını görüyoruz. Pozitif kapanışın gerçekleştiği Eylül aylarında ise yükseliş performanslarının genel olarak düşük kaldığını söyleyebiliriz. Ancak bu durum hep aynı şekilde devam edecek diye bir şey kesinlikle yoktur.
Bitcoin’in aylık performansında, Eylül’ün ilk haftası itibari ile %1.5'lik bir düşüş görünüyor.
DeFi
DeFi’da, 35. Haftada birtakım gelişmeler yaşandı:
◽ ️Compound, karşılaştığı bir hata sonucu cEth işlemlerini geçici olarak dondurdu.
◽ ️Synthetix, Merge öncesi sözleşmeleri durduracağını duyurdu.
◽ ️ Babylon Finance, Rari Fuse vakasından aylar sonra nihayet kapanacağını duyurdu.
Hafta açılışını $43.2B seviyesinde yapan DeFi Piyasa Değeri, 35. Haftada yaklaşık %5 yükselerek haftayı $45.3B seviyesinde kapattı. DeFi Piyasa Değeri, hafta içerisinde en yüksek $46.6B ve en düşük $42.4B seviyelerini gördü.
DeFi Piyasa Değeri son 3 hafta kapanışları:
33. Hafta: $47.7B
34. Hafta: $43.2B
35. Hafta: $45.3B
Yukarıdaki grafikte yeşil renk ile gösterilen Tüm Zincilerdeki TVL oranlarına baktığımızda Ethereum Dominansının 35. Haftada arttığını görüyoruz. Ethereum Tüm Zincirler arasında yaklaşık %65.7 ile en çok TVL’e sahip zincir. Geçen hafta Ethereum Dominansı %65 seviyesindeydi.
35. Haftada Zincirlerin TVL miktarlarında (top 10) genel olarak bir artış görünüyor. Özellikle Ethereum TVL miktarında yaklaşık $1.4B’lık bir artış yaşanırken Binance Smart Chain (BSC) TVL miktarının yaklaşık $200M’lık bir artış görüyoruz. Avalanche (AVAX) TVL miktarında da yaklaşık $200M’lık bir azalma görünüyor.
Tüm zincirlerdeki TVL miktarına göre oluşan listede, 35. Haftada sıralamada hiçbir değişiklik yaşanmadı:
◽ Arbitrum TVL miktarı tekrar $1B seviyesinin üzerine çıktı.
Zincirlerdeki protokol miktarlarına bakacak olursak da, Ethereum 546 Protokol ile zirvede ve Binance Smart Chain ise 453 Protokol ile ikinciliğini sürdürüyor.
Protokol sayılarının artması veya yüksek olması tek başına bir anlam ifade etmez. Protokollerin nitelikleri büyük önem taşır.
Defi Protokol Gelirleri (Defi Revenue)
The Block — Monthly DeFi Revenue (Aylık)
The Block verilerine göre, DeFi gelirlerinde aylık bazda düşüş Ağustos’ta sona erdi. DeFi Protokollerinin Kasım 2021'de gelir miktarında zirveyi görmüştü. O tarihten itibaren düşüşünü sürdürüyordu. 2022 Ağustos ayındaki DeFi Gelirleri, Temmuz ayının üstünde kapanarak yaklaşık 9 aylık düşüşü sonlandırdı.
Temmuz: $70M
Ağustos: $75.2M
Eylül*: (Eylül Ayı için henüz veri yok)
Stablecoins
Coinmarketcap verilerine göre, 35. Haftada Stabilkoin Piyasa Değeri geçen haftaya göre değişim göstermeyerek $153.1B seviyesinde kaldı.
◽️ Tether (USDT) Piyasa Değerinde, bu hafta hiçbir değişiklik yaşanmadı. Tether, 35. Hafta itibariyle $67.5B Piyasa Değerine sahip. Geçen hafta da $67.5B Piyasa Değerine sahipti.
◽️ USDC Piyasa Değerinde ise geçen haftaya göre yaklaşık %6'lık düşüş görüldü. USDC, 35. Hafta itibariyle $51.9B Piyasa Değerine sahip. Geçen hafta ise $55.2B Piyasa Değerine sahipti.
◽️ BUSD Piyasa Değerinde de bu hafta yaklaşık %1.5'lik bir artış görüldü. BUSD, 35. Hafta itibariyle $19.4B Piyasa Değerine sahip. Geçen hafta ise $19.1B Piyasa Değerine sahipti.
2022'nin Mayıs ayında Tether (USDT) Piyasa Değeri $83B, USDC Piyasa Değeri $48B ve BUSD Piyasa Değeri $18B seviyelerindeydi.
coingecko verilerine göre Stabilcoin Piyasa Dominansları (Top 3):
- Tether Piyasa Dominansı: %45.4 (Geçen Hafta: %45.4)
- USDC Piyasa Dominansı: %34.9 (Geçen Hafta: %35)
- Binance USD Piyasa Dominansı: %13 (Geçen Hafta: %12.8)
Bitcoin On-Chain
2022 yılının 35. haftasının On-Chain verileri:
Yeni Adres Sayısı
Ağdaki işlemlerde ilk kez görünen benzersiz adreslerin sayısıdır.
Yeni Adres Sayısının genel olarak Bitcoin fiyatı ile doğru orantılı hareket ettiğini söyleyebiliriz.
33. Hafta: 2.77M
34. Hafta: 2.70M
35. Hafta: 2.77M
Aktif Adres Sayısı
Ağda gönderici veya alıcı olarak etkin olan benzersiz adreslerin sayısıdır. Yalnızca başarılı işlemlerde etkin olan adresler sayılır.
Aktif Adres Sayısının genel olarak Bitcoin fiyatı ile doğru orantılı hareket ettiğini söyleyebiliriz.
33. Hafta: 4.66M
34. Hafta: 4.48M
35. Hafta: 4.61M
SOPR
SOPR çok basit bir göstergedir. Gerçekleşen değerin (USD), çıktının yaratılmasındaki değere (USD) bölünmesiyle tüm piyasa katılımcılarının kâr oranını değerlendirir. SOPR formülü basitçe şudur: “Satılan Fiyat / Satın Alınan Fiyat”
SOPR > 1, yatırımcıların kârda olduğu anlamına gelir.
SOPR < 1, yatırımcıların zararda olduğu anlamına gelir. Alım bölgesi olarak düşünülebilir.
Ayrıca SOPR, genel olarak fiyat ile paralel şekilde hareket eder.
33. Hafta: 0.997
34. Hafta: 0.997
35. Hafta: 0.997
Short Term Holder SOPR
Sth-SOPR, Bitcoin’lerin kısa vadede (1 saatten fazla, 155 günden az) hareket ettirilmesini gösterir. Hesaplanışı SOPR ile aynıdır.
STH-SOPR > 1, kısa vadeli yatırımcıların kârla satış yaptığını gösterir.
STH-SOPR < 1, kısa vadeli yatırımcıların zararına satış yaptığını gösterir.
33. Hafta: 0.992
34. Hafta: 0.987
35. Hafta: 0.987
Long Term Holder SOPR
Lth-SOPR, Bitcoin’lerin uzun vadede (155 günden fazla) hareket ettirilmesini gösterir. Hesaplanışı SOPR ile aynıdır.
LTH-SOPR > 1, uzun vadeli yatırımcıların kârla satış yaptığını gösterir.
LTH-SOPR < 1, uzun vadeli yatırımcıların zararına satış yaptığını gösterir.
33. Hafta: 0.64
34. Hafta: 0.77
35. Hafta: 0.94
NUPL
NUPL, Piyasa Değeri ile Realized Değer arasındaki farkın Piyasa Değerine bölümüyle elde edilir.
Değer Pozitif ise, kârdaki yatırımcılar, zarar eden yatırımcılardan daha fazladır. Değerin 1'e yaklaşması satım için idealdir.
Değer Negatif ise, zarardaki yatırımcılar, kâr eden yatırımcılardan daha fazladır. Alım için en ideal seviyelerdir.
33. Hafta: 0.03
34. Hafta: -0.04
35. Hafta: -0.07
MVRV
MVRV, Piyasa Değeri’nin Realized Değere bölünmesiyle elde edilir. Fiyatın adil olup olmadığına dair fikir edinmemizi sağlar. Bu da Piyasanın Diplerini ve Tepelerini belirlememizde yardımcı olur.
MVRV > 3.7, Olası Market Tepesi — Satış için ideal
MVRV < 1, Olası Market Dibi — Alım için ideal
33. Hafta: 1.03
34. Hafta: 0.96
35. Hafta: 0.92
MVRV Z-Score
MVRV Z-Score, Bitcoin’in ‘gerçeğe uygun değerine’ göre aşırı derecede fazla veya düşük değerde olduğu dönemleri belirlemek için kullanılır. MVRV Z-Score hesaplanırken MVRV’ye ek olarak standart sapma devreye giriyor.
MVRV Z-Score > 7, Olası Tarihsel Market Tepesi (Kırmızı Bölge)
MVRV Z-Score < 0, Olası Tarihsel Market Dibi (Yeşil Bölge)
33. Hafta: -0.01
34. Hafta: -0.14
35. Hafta: -0.11
Puell Multiple
Puell Multiple, madencilerin mining karşılığında elde ettiği gelirin 365 günlük ortalamaya bölünmesiyle elde edilir.
Puell Multiple > 1.5, Satım Bölgesi,
Puell Multiple < 0.5, Alım Bölgesi olarak değerlendirilebilir.
33. Hafta: 0.56
34. Hafta: 0.54
35. Hafta: 0.56
Mayer Multiple
Mayer Multiple, Bitcoin fiyatını tarihsel bir bağlamda analiz etmenin bir yolu olarak oluşturulmuştur. Mayer Multiple, BTC değerinin 200 günlük ortalama değerine bölünmesiyle elde edilir.
Mayer Multiple > 2.4, Satım Bölgesi
Mayer Multiple <0.8, Alım Bölgesi olarak değerlendirilebilir.
33. Hafta: 0.66
34. Hafta: 0.62
35. Hafta: 0.65
HODL Waves
Yukarıdaki HODL Waves grafiği, uzun vadeli tatırımcıların davranışını gösterir.
Yukarıdaki grafik, cüzdanında yalnızca 1 yıldan uzun süre Bitcoin tutan hesapları gösterir!
HODL Waves artması Bitcoin fiyatı için olumludur.
1 yıldan uzun süre cüzdanında Bitcoin tutan cüzdanların sayısı 2022 yılında yükselişte ancak kısa vadede baktığımızda yatay seyir sürüyor.
MPI (Miners’ Position Index)
MPI, madencilerin yaptığı Bitcoin satışlarının 365 günlük ortalamaya bölünmesiyle elde edilir.
Değer Yüksek ise; Madencilerin satış yaptığını gösterir. Bu Negatif bir durumdur.
Değer Düşük ise; Market için Pozitif görünüm hakimdir diyebiliriz.
33. Hafta: -0.44
34. Hafta: -0.74
35. Hafta: -0.50
Total Hash Rate
Kazıma işlemci gücü, en önemli güvenlik metriklerinden biridir.
Bitcoin ağındaki hash oranının yüksek olması, bu ağın güvenli ve sağlıklı olduğunu gösterir.
Hash Rate, yaklaşık olarak Nisan 2022'den beri yatay bantta hareket ediyor. Haftalık bazda bakıldığında ise Hash Rate’in 35. Haftada yükselişini sürdürdüğünü görüyoruz. Geçen hafta 220.1 EH/s olan Hash Rate 35. Haftada 223.0 EH/s seviyesine yükseldi.
Miners Revenue
Madenci Gelirleri, genel olarak Kasım 2021'den beri düşüş trendi içerisindeyken Haziran 2022'den beri ise yatay bantta görünüyor. Geçen hafta yaklaşık $21.3M seviyesinde olan Bitcoin Madenci Gelirleri, 35. Haftada yaklaşık $19M seviyesine düştü.
Mayıs 2021'de Madenci Gelirleri, yaklaşık $68.3M ile zirveyi görmüştü.
Not: Hiçbir metrik yalnız başına kullanılmamalı!
Bu raporda yer alan hiçbir şey yatırım veya ticaret tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.